
Warmtepomp verplicht in nieuwbouwwoningen vanaf 2026
Om de klimaatambities te behalen, heeft de Vlaamse regering beslist om warmtepompen te verplichten in nieuwbouwwoningen. Deze nieuwe regel gaat in vanaf 2026. Gezien de stijgende prijzen van gas en stookolie heb je er alle baat bij om een warmtepomp te laten plaatsen.
Sommige van deze installaties verbruiken stroom. Toch kunnen ze je aanvankelijke verbruik verminderen tot één achtste of één negende ervan.
In deze blog leggen we je uit waarom deze installatie een goede keuze is, maar ook uit welke soorten je kan kiezen. Zo kan jij goed geïnformeerd de beste keuze maken!
Welke soorten warmtepompen hebben wij jou te bieden
Geothermische warmtepompen
Deze pompen gebruiken bodem- of grondwater als hun warmtebron. Ze zijn dus ideaal voor een natuurlijke koeling tijdens de zomers.
Deze warmtepomp is op ieder moment van de dag beschikbaar en heeft een efficiënte werking door de constante hoge temperatuur. Hiernaast zijn er ook nog overheidssubsidies aan verbonden.
Aerothermische warmtepompen
De aerothermische warmtepompen gebruiken buitenlucht als warmtebron. Deze pompen zijn goedkoper dan de geothermische warmtepompen, maar hebben wel een lager rendement. Hierin heb je 2 soorten, we geven je hieronder wat meer informatie.
Lucht-luchtwarmtepomp
Hierbij gaat de warmtepomp warmte onttrekken uit de buitenlucht. Deze wordt vervolgens in jouw woning geblazen, waardoor je geen warmteafgiftesysteem (zoals vloerverwarming of radiators) nodig hebt.
Je kan kiezen uit een mono- of multisplitsysteem. Bij een mono-splitsysteem is de buitenunit gekoppeld aan één binnenunit, terwijl bij een multisplit één buitenunit meerdere binnenunits aanstuurt.
Wil je graag genieten van airco in de zomer? Dan kan de werking van deze pomp ook omgekeerd worden.
Dankzij de eenvoudige plaatsing van deze pomp moet je je geen zorgen maken over dure installatiekosten.
Er zijn modellen beschikbaar voor montage tegen de muur, aan het plafond of zelfs in de vloer.
Lucht-waterwarmtepomp
Deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht en gaat vervolgens water opwarmen dat doorstroomt naar het warmteafgiftesysteem (bijvoorbeeld een radiator of vloerverwarming). Het grootste verschil is dat deze eerder werkt zoals de traditionele verwarmingsketel. Er wordt dus geen warme lucht rechtstreeks in jouw huis gepompt.
Een lucht-waterwarmtepomp is een zeer duurzaam systeem en kan voor jou een budgettair betere optie zijn.
Waarom is een warmtepomp een goede vervanger voor jouw ketel?
Een warmtepomp is om te beginnen een duurzaam alternatief voor jouw ketel, maar deze heeft nog enkele andere voordelen. Zo haalt een warmtepomp bijvoorbeeld gratis energie uit omgevingsbronnen. Je bent dus niet afhankelijk van de stijgende grondstofprijzen.
Daarnaast heeft een warmtepomp ook nauwelijks onderhoud nodig. Je moet enkel om de 1 à 2 jaar het koelcircuit ervan laten controleren. Ook moet je regelmatig zelf het stof en de bladeren van de installatie halen.
De meeste warmtepompen kunnen ook dienen als airco. Dat zijn dus twee installaties voor de prijs van één!
Wist je dat je ook recht hebt op subsidies en premies als je een milieuvriendelijke installatie plaatst? Onze experts bekijken dit samen met jou tijdens een kennismakingsgesprek.
Kan een warmtepomp altijd en overal geïnstalleerd worden?
De belangrijkste voorwaarde is de isolatie van jouw woning. Als jouw woning niet goed geïsoleerd is, heb je een warmtepomp met een groot vermogen nodig. Deze is dan ook weer duurder.
Kort samengevat
Het kiezen van de meest geschikte warmtepomp voor jouw woning is een hele opgave. Gelukkig helpen onze experts jou met de juiste keuze te maken!
Neem contact op met één van onze experts via:
☎️ 011 68 34 06
📧 info@calinova.be