
Alles wat je moet weten over (de soorten) airco’s
Met de zomer in aantocht is dit het ideale moment om een airco te laten installeren. Zeker van zodra de temperaturen beginnen te stijgen, stijgt ook de vraag naar airco’s. Wees er dit jaar dus zeker op tijd bij!
Ben je aan het overwegen om een airco aan te schaffen? Dit kan soms een lastige keuze zijn. In deze blog vertellen we waar je rekening mee moet houden en welke airco’s er zijn. Dat maakt jouw beslissing meteen eenvoudiger!
Een airco doet meer dan je denkt
Airco’s doen meer dan enkel de temperatuur verlagen: ze halen ook vocht uit je ruimte. Hierdoor ga je minder zweten, ongeacht de binnentemperatuur. Je hoeft je huis dus niet extreem af te koelen om een aangenaam binnenklimaat te bekrijgen.
Daarnaast zijn airco’s ook energiezuinig. Ze leveren 8 kW koeling af per 1 kW elektriciteit.
Wist je trouwens dat je kan kiezen voor een airco in een opvallend kleurtje? We hebben een uitgebreid assortiment aan RAL-kleuren. Zo kan je jouw airco helemaal laten matchen met jouw woning!
Benieuwd hoe wij bij Calinova te werk gaan? Neem een kijkje op onze website.
Soorten airco’s
Split airco en multi split airco
Ben je op zoek naar een airco die jouw ruimte kan verkoelen én verwarmen? Dan kan één van deze twee de beste optie zijn voor jou. Als je kiest voor de split of multi split airco, komen onze techniekers deze bij jou installeren.
Het verschil tussen een split airco en een multi split airco zit in het aantal units. De split airco heeft slechts één binnenunit en één buitenunit die verbonden zijn met elkaar. De multi split airco heeft meerdere binnenunits, waardoor je er eentje kan plaatsen in elke ruimte naar wens. Ook deze binnenunits zijn verbonden met een buitenunit.
Ben je geen voorstander van airco’s die lawaai maken terwijl ze verkoelen? Dan zijn deze twee stillere systemen ideaal voor jou.
Deze airco’s zijn dus zeer efficiënt. Zeker omdat je ervan kan genieten om tijdens de winter in een warm huis te zitten met hetzelfde systeem. Daarnaast zijn ze ook verkrijgbaar in verschillende formaten.
Monoblock airco’s
Dit zijn airco’s zonder buitenunit. Er hangt dus geen apparaat aan de buitenkant van je huis en je hangt één airco in de naar jouw gewenste ruimte. Deze airco’s vind je ook vaak in modernere of strakkere designs.
Bij deze airco moet je wel rekening houden met het geluid van de compressor. Normaal hangt deze buiten, maar doordat het geen buitenunit heeft, zit de compressor dus binnen. Airco’s zonder buitenunit produceren veel meer geluid dan andere airco’s.
Mobiele airco’s
Let op dat je je niet vergist tussen een aircooler en een airco.
De aircoolers blazen enkel lucht in jouw ruimte, waardoor het aangenamer aanvoelt. Ze koelen dus niet af zoals airco’s!
De echte mobiele airco verlaagt de temperatuur en verkoelt de lucht. Deze mobiele versie hoeft ook niet geïnstalleerd te worden. Je kan ze gemakkelijk verplaatsen door de wieltjes die eronder zitten. Je hebt er dus ook geen professiele kennis voor nodig.
Je moet wel rekening houden met het feit dat mobiele airco’s niet zo krachtig zijn en dus ook moeilijk ruimtes verkoelen die groter zijn dan 45 vierkante meter.
VRF systemen
Deze airco’s zijn voornamelijk voor zakelijke gebouwen bestemd.
Deze systemen dienen voor de klimaatbeheersing in gebouwen met veel ruimtes. Het bestaat uit één buitenunit en minstens drie binnenunits, maar deze kan je bijna onbeperkt uitbreiden (tot zo’n duizend units). Deze zijn dus zeker handig als je een hotel of groot kantoorgebouw wil verkoelen en verwarmen, maar het kan ook dienen voor grote woningen zoals villa’s.
Hoe zit het met het onderhoud van deze toestellen?
Zowel de binnen- en buitenunit(s) dienen één keer per jaar gereinigd en geïnspecteerd te worden. Hiervoor kan je gemakkelijk een afspraak maken met onze techniekers via onze afsprakenpagina. Zij kijken dan ook meteen de koeltechnische werking na.
Waar moet je dus op letten bij het kopen van een airco?
De grootte van de ruimte
Het is de bedoeling dat je uitkijkt naar een airco die krachtig genoeg is om jouw ruimte te verkoelen. Hoe groter jouw ruimte, hoe meer koelvermogen (uitgedrukt in BTU) er nodig is.
Het geluid van de airco
Het geluidsniveau van een airco verschilt van soort tot soort. Heb je liever een airco die niet te veel lawaai maakt? Dan kijk je best naar het aantal decibel (dB) van de airco.
Om je een idee te geven: gefluister of een tikkende horloge is 30-35 dB, het geluid van een stofzuiger is ongeveer 70 dB.
Aantal ruimtes dat je wil verkoelen
Wil je graag meerdere kamers verkoelen? Dan kies je best voor een airco met meerdere units die samenwerken. Als je maar één ruimte wil verkoelen, heb je al genoeg met een zelfstandige airco.
Kort samengevat
Er zijn airco’s in allerlei soorten, maten en kleuren. Daarnaast hebben ze niet allemaal dezelfde functies.
Om de juiste keuze te maken moet je dus rekening houden met de grootte van jouw ruimte, het geluid van de airco en het aantal ruimtes dat je wil verkoelen.
Wil je graag het advies van onze experts om de juiste keuze te maken? Je kan steeds bij ze terecht via: